Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πως βλέπουν οι σκύλοι;

Οι περισσότεροι έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως οι σκύλοι έχουν αχρωματοψία και πως δεν βλέπουν καθόλου χρώματα, παρά μόνο διάφορους τόνους του γκρι. Αυτό είναι λάθος. Οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, όχι όμως τόσα πολλά και τόσο έντονα όπως τα βλέπει ο άνθρωπος.

Το ανθρώπινο μάτι έχει τρεις διαφορετικούς φωτοϋποδοχείς, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, από το σκούρο βιολετί μέχρι το κόκκινο. Το μάτι των σκύλων όμως, έχει μόνο δύο φωτοϋποδοχείς, με αποτέλεσμα να βλέπει ένα μικρότερο φάσμα χρωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι σκύλοι δεν βλέπουν το ουράνιο τόξο όπως εμείς, δηλαδή ως βιολετί, μπλε, γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο, αλλά με την αντίστοιχη σειρά: σκούρο μπλε, ανοιχτό μπλε, γκρι, ανοιχτό κίτρινο, σκούρο κίτρινο, καφετί και σκούρο γκρι.


Οτιδήποτε είναι πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί, το βλέπουν σαν μια απόχρωση του κίτρινου, και οτιδήποτε είναι φούξια, βιολετί ή σκούρο μπλε, σαν μια απόχρωση του μπλε. Τα γαλάζια και τα κόκκινα τα βλέπουν ως γκρι.

Το πιο αστείο είναι πως τα περισσότερα παιχνίδια σκύλων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι φτιαγμένα σε κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα, δύο χρώματα τα οποία οι σκύλοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν καθόλου, και τα βλέπουν σαν σκούρο γκρι ή ανοιχτό κίτρινο!

Μην σας φανεί λοιπόν παράξενο αν βρίσκεστε στο πάρκο και πετάξετε ένα κόκκινο ή πορτοκαλί μπαλάκι στον σκύλο σας, και αυτός δεν αντιδράσει και δεν πάει να το φέρει. Δεν είναι ούτε χαζός ούτε ξεροκέφαλος. Απλά δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το μπαλάκι μέσα στο χορτάρι, καθώς γι' αυτόν έχουν σχεδόν την ίδια απόχρωση!

Κάποια άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της όρασης των σκύλων, είναι τα εξής:

Τα σκυλιά βλέπουν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους στο ημίφως, και αναγνωρίζουν την κίνηση πολύ καλύτερα από εμάς.
Αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τις εναλλασσόμενες εικόνες, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε εμείς στην τηλεόραση σαν συνεχή κίνηση της εικόνας, εκείνα να το αντιλαμβάνονται σαν καρέ-καρέ.
Εχουν διαφορετικό εστιακό πεδίο από το δικό μας. Αυτό σημαίνει πως όταν το ανθρώπινο μάτι εστιάζει ένα αντικείμενο στα 2 μέτρα, το ίδιο αντικείμενο ο σκύλος θα το εστιάσει στους 60 πόντους.
Το εύρος της όρασής τους είναι περίπου 80 μοίρες, που σημαίνει πως έχουν μιας πολύ καλής ποιότητας πανοραμική όραση. Οι μοίρες φυσικά διαφέρουν ελαφρώς από φυλή σε φυλή. Για παράδειγμα ένα collie έχει μικρότερο εύρος όρασης από ένα golden retriever, κάτι που σχετίζεται με την θέση των ματιών στο κεφάλι, και το μήκος της μουσούδας.
Τέλος, καλό θα είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας το επίπεδο από το οποίο βλέπουν τον κόσμο οι σκύλοι. Το μέγεθος, η απόσταση, τα πάντα είναι διαφορετικά όταν τα βλέπεις από ένα ύψος 20-30 ή 50 πόντους πάνω από το έδαφος, και τελείως διαφορετικά όταν τα βλέπεις από ένα ύψος 1 μέτρο και 70 πόντους πάνω από το έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου